Dapur Teruna | Udang Masam Manis (edisi perantauan)

Wednesday, October 08, 2014

Salam

Semalam LH cuti,makanya Lh jadi rajin tetiba nak memasak. Malamnyer tu bergelak ketawa dekat rumah member alih-alih tertidur kat sana. Sedar-sedar dah tengahhari. Subuh pun terlepas. Nasib baik cuti. Balik rumah terus mengeledah peti ais cari apa nak masak.



Hakikatnya LH selalu masak bawak pergi kerja sebab makanan kat sini sepesen jer kat kafe dia makanya LH merajinkan diri memasak. Cumanya kalau hari kerja tu macam mana nak buat presentation cantik-cantik kan untuk masuk dalam blog. Sudahnya masuk perut sajo. Memandang kan semalam LH cuti makanya ada masa la nak dressup cecantik pinggan tu. Cantik ke?

Menunya seperti dalam tajuk. Udang Masam Manis. Masa LH pergi Vege souk LH beli udang harimau sekilo. SR 60. Macam murah. Takpasti pulak dengan harga di Malaysia.

Jom intai resepi. Ini resepi versi perantauan. Versi asal dari chef blogger yang famous la Abg Mat Gebu.


Udang Masam Manis

Bahan

Udang 500 g           *pakailah apa jenis udang sekalipun
Capcicum 3 biji      *lain-lain warna dan potong dadu.
Bawang putih
Bawang besar         *guna holland dan potong membulat.
Cili Kering             *bawak dari Malaysia,potong pendek dan rendam dengan air panas sampai lembut.
Cili Besar Hijau     *3 biji hiris nipis
Lemon                    *potong jadi 3 keping

Garam
Gula




Cara Memasak

1.Basuh udang macam biasa dan toskan. Kemudian gaulkan garam dan serbuk kunyit pada udang. Biarkan 5 minit kemudian goreng udang separuh masak. Separuh masak di sini pada LH ialah tak terlampau garing.Ketepikan.

2. Siap menggoreng, guna minyak menggoreng tadi untuk proses seterusnya. Ambil 4 sudu minyak menggoreng tadi dan tumiskan bawang putih dan cili kering sampai garing.

3.Kemudian masukkan 4 sudu sos cili dan 3 sudu sos tomato.Gaulkan sampai sebati tapi jangan hangus. Masukkan 1 cawan air. Pada yang suka banyak kuah boleh tambah kuantiti sos dan air.

4. Masukkan garam dan gula bila kuah dah mendidih.

5. Kemudian masukkan udang yang digoreng tadi,capcicum,bawang besar, lemon dan cili besar. Gaulkan sebati dan biarkan sebentar. Tutup api dan siap untuk dihidangkan.




Selamat Mencuba

p/s Tolong jangan komen saiz capcicum tu erk. hehehe.. Bujangkan.. 

You Might Also Like

2 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images