Dapur Teruna | Sup Daging ala Thai

Thursday, February 19, 2015

Kenapa ala thai? Kenapa tak ala Malaysia?




Eh biarlah LH yang masak kan. Emo!hehehehe...

Sebenarnya tak ada ala thai sangat pun. Sikit-sikit je. Sebab apa LH cakap ala Thai? Sebab dia pedas. Sup Thai ni bagilah sup ayam ke apa sume pedas. Pedas yang guna serbuk cili tu. 

Nak tanya korang pembaca sekelian. Korang perasan tak kalau makan sup dekat KL mesti sup dia berwarna, dan tak jernih. Bukanlah warna biru,maksudnya sup LH berwarna tu tak jernih?

LH agakla kan,mesti dia tak keringkan air daging tu dulu.


Mak LH selalu pesan,kalau nak masak daging ke ayam ke kering kan air dia dulu. Korang tau tak nak keringkan camna?

Ha meh nak kongsi,

Panaskan kuali atau periuk kemudian masukkan daging atau ayam yang dah siap dibasuh. Jangan taruk minyak atau air. Panaskan kosong macam tu. Nanti daging atau ayam tu akan keluarkan air. Korang biarkan sampai air daging atau ayam tu kering. Api jangan la macam nak bakar rumah. Cukup macam nak panaskan diri di musim sejuk. Mampu perumpamaan gitu?

Bila da kering baru la menumis. Cara yang sama jugak kalau nak buat sup gearbox.


Bila dah tengah memasak sup tu,sup tu dah mula mendidih,akan ada buih dari daging atau ayam tu kan? Mak pun selalu pesan buang yang tu. Untuk elakkan bau katanya.

Korang bolehla cuba. Tapi pada yang suka pada bau tu tak la buat cara ni,nanti hilang pulak bau hamis daging atau ayam tu sebab ada sedara cakap sesetengah orang memang suka bau hamis tu. Kalau tak ada bau tak sedap katanya sup. Terserah la kan,tekak memasing.






 



Jom tengok resipi anak bujang ni


Sup Tulang ala Thai

Bahan

Daging 500g
Kentang 2 biji
Cili padi 4 biji
Karot *option
Bawang 1 labu * LH guna bawang holland,kurang umph. Pakai yang purple lagi best. Belah 4.
Halia 1 inci
Sup bunjut
Serbuk cili




Cara

1. Basuh daging dan toskan. Kering kan air daging bersama halia macam LH cerita kat atas tu. Ni terserahla pada selera masing-masing. Kalau nak sup yang warna ceria dan jernih sila keringkan. Hik..

2. Lepas air dah kering,masukkan air 3 cawan dan cili padi. Biarkan mendidih.

3. Bila dah mula mendidih masukkan kentang. Masak sampai kentang separuh masak dan masukkan karot dan bawang

4. Akhir sekali masukkan sup bunjut dan serbuk cili. Memandangkan kali ni sup LH dah pedas LH tak masukkan serbuk cili. Korang rasa dulu sebelum masukkan serbuk cili.

5. Perasakan dengan garam.


Pada yang suka ajinomoto tapi nak berhenti guna ajinomoto macam mana? Macamni, balancekan rasa dia guna gula. Ni petua mak juga. Sebab LH memang masak tak pernah taruk aji,cukup sekadar garam. LH memang boleh tau kalau makan makanan ada aji banyak ni. Hbais makan je mesti xpuas minum air pastu sakit kepala. Sebab tu tak pernah pakai aji. Family pun jarang pakai. Mak pakai pun untuk masak untuk katering je. Korang boleh gantikan dengan gula, tapi jangan la masukkan seguni gula tu. Kang nak elak darah tinggi terus dapat kencing manis. Berpada-pada.


Manis tu racun,Pahit tu penawar.




Selamat mencuba




 p/s: Cantik tak template baru langsirhitamm? Tapi tak dapat tukar data penulis.




You Might Also Like

0 comments

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images