Dapur Teruna | Profiteroles Si Bujang
Wednesday, January 09, 2013Assalamualaikum dan selamat tengah hari semua. Sihat?
Aku sihat saja.
Bahan.
1. Air 120ml
2. Susu segar 50ml
3. Mentega 80g
4. Tepung gandum/tepung kek 100g
5. Esen vanila 1/2 tsp
6. Telur saiz A tiga biji
Caranya-
Mentega tu korang cairkan dengan susu dan air tu dengan api yang slow. Slow jer. Bila dah cair korang kacau.
Tutup api dan masukkan tepung yang dah di ayak tadi ke dalam mentega yang dicairkan dengan susu dan air tadi. Aku ikut petua kak Ita,masuk jer tepung terus kacau sampai tak melekat dekat periuk.
Bila dah sebati buka api sekejap,dan kacau sampai ada warna putih lekat dekat dinding periuk.
Pastu angkat dan swjukkan. ( boleh lah g ngemas dapur korang tu sementara menunggu benda ni sejukkan)
Bila dah sejuk korang masukkan sebiji telur dan pukul sebati. Kemudian masukkan telur yang selebihnya satu satu sampai adunan boleh dipipe. Adunan dia lembut tapi macam liat liat sikit.
Kemudia bolehlah dipipekan atas loyang. Jangan lupa panas kan ketuhar korang sebelum membakar yer. Panaskan ketuhar pada suhu 200c. Kemudian bila membakar turunkan suhu ke 190c dengan api atas bawah selama 25 minit.
Owh lupa,sebelum masukkan loyang korang dalam ketuhar,aku basahkan jari aku dengan susu dan tekan muncung tajam adunan tu supaya bila masak dia bulat elok saja atas dia. Basahkan guna air biasa pon bolehhhh...
Thaz to dua blog yang menyediakan resipi menarik ini. filling dia aku tak sediakan resipi sebab aku beli yang dah siap dekat kedai. Aku guna strawberry filling. Sedap dan kena.
Ni rezeki kawan2 kerja hari ni. Selamat mencuba semua.
0 comments